Hur kan du bygga psykologisk trygghet i en tid av press och besparingar?

Psykologisk trygghet är ett framväxande tillstånd i en grupp där människor känner att det är lätt att berätta om misslyckanden, ta personliga risker, be om hjälp och våga lyfta avvikande perspektiv och idéer. Dessutom tar gruppen emot andras information och känslor välvilligt.

Lena Ahlström, VD och ledarutvecklare och Albert Klintberg, vVD och ledarutvecklare, bjöds in till ett webbinarium hos Dagens Medicin – Ledarskap för vården, för att dela sina insikter kring att arbeta praktiskt med att skapa psykologisk trygghet. Även Annika Härenstam, professor vid Göteborgs Universitet och seniorforskare vid Stockholms universitet, var inbjuden för att bidra med sin kunskap och forskning om tillitskedjor i organisationer. Komplexa organisationsstrukturer och ett ständigt pressat schema gör det utmanande men viktigare än någonsin att prioritera gruppens samarbetsförmåga.

Målet med att skapa psykologisk trygghet i gruppen är att tillgängliggöra den kunskap som behövs för att kunna samarbeta och prestera tillsammans. Det handlar alltså inte om att skapa en kultur där alla är öppna, artiga och snälla bara för att det är trevligt, utan om att komma framåt med den gemensamma uppgiften genom att gynna verksamhetens utveckling och lärande.

Vad kan du då göra själv som ledare för att lägga någon form av grund, oavsett hur det ser ut omkring dig?

Du kan t ex börja med att agera mer medvetet i rätt riktning genom att fundera kring:

  • Hur agerar jag för att skapa förutsättningar för mina medarbetare att känna sig trygga och bekväma att dela information?
  • Hur är jag en förebild och berättar om misslyckanden och oro?
  • Hur involverar jag mina medarbetares perspektiv för verksamhetens bästa?
  • Hur responderar jag när någon berättar om ett misslyckande eller kommer med kritik?

Utan psykologisk trygghet, dvs när det saknas öppen kommunikation kring fel och misstag som sker, är det lätt att den farliga tystnaden uppstår. Med andra ord går vi miste om bl a välmående, lärande, prestationer och utveckling om vi inte aktivt försöker kultivera psykologisk trygghet.

Klicka här för att se webbinariet i sin helhet!

Att skapa psykologisk trygghet i ditt team är ett ansvarsfullt, välgörande och mycket uppskattat arbete. Men det går inte att läsa sig till en kultur av tillit, öppenhet, mod och sårbarhet. Det behövs externt stöd i den processen. När motorn väl har startat är det däremot inte svårt att hålla igång den.

Vi erbjuder det stöd och de verktyg ni behöver för en grupp eller för hela organisationens olika grupperingar.

Välkommen att höra av dig.
Lena Ahlström
VD & grundare 

lena.ahlstrom@ledarstudion.se +46706960280