Hur skapar man psykologisk trygghet?
Att skapa psykologisk trygghet i en grupp bygger på att medlemmarna har en vilja att aktivt bidra till att främja ett tryggt klimat. Psykologisk trygghet är alltså ett gruppfenomen som kan växa fram genom gemensamma ansträngningar, men du som ledare har en avgörande roll i arbetet genom hur du agerar och beter dig.
Här är 9 strategier att fokusera på för att börja bygga psykologisk trygghet:
Uppmuntra öppen kommunikation
Vi behöver alla känna oss trygga för att vara bekväma med att lyfta idéer, funderingar och eventuell oro. Det kan vi göra om vi inte är rädda för att vår öppenhet kan leda till negativa konsekvenser, och där är det ledarens ansvar att bemöta öppen kommunikation på ett välvilligt sätt.
Skapa tillit genom ditt ledarskap
Föregå med gott exempel genom att vara öppen och transparent, våga visa dig sårbar och erkänna dina egna misstag – då kommer andra att ta efter och våga anförtro sig åt dig med olika typer av information som kan vara värdefull för företaget. Försök därför vara tillgänglig och visa ditt stöd när medarbetare behöver det.
Praktisera närvaro och aktivt lyssnande
Det är viktigt att kunna lyssna aktivt för att ta in, förstå och validera vad andra säger. Det kräver närvaro, och det går att träna upp!
Hantera misstag på ett konstruktivt sätt
Ett misstag är ett tillfälle för lärande. Främja en kultur där misslyckanden ses som möjligheter, fokusera på lösningar i stället för problem och diskutera vad som kan göras bättre nästa gång.
Främja mångfald och inkludering
Arbeta aktivt med att alla ska få komma till tals och bli lyssnade på. Det är lätt att låta de som alltid tar ordet göra det, men vad sitter de andra med för tankar och idéer? Se till att ta vara på de olika perspektiv som finns inom gruppen för att optimera ert gemensamma lärande.
Skapa strukturer som bidrar till psykologisk trygghet
Håll regelbundna möten med teamet där det finns utrymme att diskutera frågor i en säker och trygg miljö, och se till att ni har en tydlig form för hur ni ger varandra feedback för att säkerställa att den blir konstruktiv.
Erbjud medarbetarna utbildning och utveckling
Satsa på kompetensutveckling i form av ledarskaps- och kommunikationsträning, konflikthantering och emotionell intelligens.
Mät och följ upp arbetet
Gör regelbunda medarbetarundersökningar för att mäta graden av upplevd psykologisk trygghet inom teamet och få syn på vilka insatser som krävs för fortsatt utveckling.
Hantera konflikter konstruktivt
Se till att föra en öppen dialog när konflikter uppstår, och låt alla inblandade få dela sina perspektiv och uppfattningar. På så sätt kan ni hitta en väg framåt som alla kan acceptera.
Psykologisk trygghet leder till mer än ökad kreativitet, produktivitet och ökat välmående hos dina medarbetare. Det stärker också motivationen, engagemanget och teamets samlade prestation.
Vill du och din grupp få stöd och verktyg för att utveckla och underhålla er psykologiska trygghet? Boka in en dag med oss där vi tillsammans utforskar var ni står idag och vad ni behöver för att fortsätta i rätt riktning: Psykologisk Trygghet – Stärk teamet