Vad är en icebreaker?
Icebreakers är ett effektivt sätt att ”bryta isen” och byta riktning i mötet, därav namnet. Det innebär att tillsammans göra en kort, enkel och avledande övning i början eller mellan mer krävande uppgifter. Det kan också fungera utmärkt som brygga över till nästa del av mötet.
En icebreaker kan till exempel handla om att lära känna varandra, bygga tillit och trygghet, bygga laganda och utveckla samarbetet, växla energi, låsa upp blockeringar, locka fram kreativitet, dämpa nervositet, bryta ett mönster, få nytt syre till hjärnan, tömma hjärnan, utmana hjärnan, byta fokus eller helt enkelt bara ha kul ihop. Vilken övning ska du välja?
Det du behöver ha kontroll på är först och främst syftet. Vad vill du att icebreakern ska leda till? Vad behöver gruppen? När bör du planera in en icebreaker? Hur många övningar kan behövas?
Om du vill nyttja den maximala effekten av icebreakers behöver du tänka till och välja omsorgsfullt.
Här är några förslag på vad du kan utgå från när du väljer icebreaker:
Hur ser rummet ut?
Sitter ni alla i samma fysiska rum eller är någon/några med via länk? Välj en övning där alla kan känna sig delaktiga oavsett var de befinner sig.
Vilken tid på dagen är det?
Under morgon- eller förmiddagstid kanske ni kan unna er en mer intellektuellt stimulerande övning, medan många ofta är tröttare under eftermiddagen då det kan passa bättre med något mer fysiskt som höjer energinivån.
Finns det några tidsbegränsningar?
Anpassa hur lång tid övningen får ta efter hur lång mötestid ni har. Det är viktigt att icebreakern känns relevant och som att den ger i stället för att ta, och där är tiden en avgörande aspekt.
Hur ser gruppens behov ut?
Om gruppen har varit eller är inne i en hektisk period med mycket stress och oro kan en högintensiv icebreaker kännas överväldigande, men för en lugn och avslappnad grupp kan det vara precis vad som behövs.
Hur är stämningen mellan deltagarna?
Stämningen mellan deltagarna påverkar hur väl en icebreaker tas emot av dem. Att välja en övning som går i linje med vad deltagarna verkar mottagliga för, hur väl de känner varandra och hur vana de är att vara öppna inför varandra är avgörande för rätt val av övning.
Icebreakers är mer än bara roliga aktiviteter – om de används på rätt sätt kan de fungera som verktyg för att främja er samarbetskultur och bidra till ett välmående arbetsklimat. Genom att uppmuntra öppen kommunikation kan icebreakers leda till mer produktiva och givande möten. Att integrera dem i era mötesrutiner kan stärka gruppen och dess övergripande prestation.
På Ledarstudion hjälper vi grupper att kommunicera effektivt och därmed samarbeta bättre. Genom vårt unika koncept Utforskande Färdighetsträning (UFT®) som bygger på beprövad forskning, praktiska övningar, feedback, reflektioner och 22 års erfarenhet utvecklas både individen och gruppen. Vi utgår alltid från människors behov på människans villkor.
Läs mer om våra olika upplägg för team och grupper här: Team- och grupputveckling